NAŠE DEJAVNOSTI IN AMBULANTE

Zdravstveno vzgojni center - aktivnosti

Spletna stran  


ROŽNATI OKTOBER v ZVC-ju


Oktober je tisti mesec, ki je v veliki meri posvečen osveščanju o raku na dojki. Pojavnost raka na dojki, ki je v razvitem svetu najpogostejši rak med ženskami, v zadnjih desetletjih narašča. Po statističnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Zdravje v občini 2023) so v gorjanski občini leta 2021 odkrili 174/100 000 novih primerov tega raka, kar je višje od slovenskega povprečja, v blejski občini pa  103/100 000 nove primere tega raka, kar je nižje od slovenskega povprečja. Kljub temu pa je bila v Občini Gorje višja od slovenskega povprečja tudi udeležba prebivalk v presejalnem programu Dora, in sicer 79%, na Bledu pa 74,8% udeležba.

Z namenom nadaljnjega ozaveščanja o pomenu zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja, bomo v sodelovanju z Europa Donno - slovenskim združenjem za boj proti raku dojk, obeležili številne aktivnosti. 2. oktobra 2023 ob 10:00 uri, se bomo pridružili Hoji za upanje okrog blejskega jezera. Ob meritvah krvnega tlaka in krvnega sladkorja v lokalnih skupnostih vas bomo opomnili na pravilno redno mesečno samopregledovanje dojk in mod. Meritve bodo tokrat potekale v torek, 10. oktobra 2023 od 8.00 do 9.30 ure, v kulturnem domu na Bohinjski Beli in v četrtek, 12. oktobra 2023 med 9. in 10. uro, v Zgornjih Gorjah, v prostorih občine. Vljudno vabljeni!

Tudi debelost in prekomerna telesna teža povečujeta tveganje za nastanek raka dojke, debelega črevesja, ledvic, požiralnika, trebušne slinavke, endometrija in jajčnikov.  V razvitem svetu je debelost najpogostejša kronična presnovna bolezen in predstavlja drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok umrljivosti. Ob svetovnem dnevu debelosti, 11. oktobra 2023, vas med 8.00 in 11.00 uro vabimo v avlo Zdravstvenega doma Bled, kjer boste lahko brezplačno opravili meritev telesne sestave in ugotovili, kako dobro ste telesno pripravljeni.

V tem mesecu bomo poskrbeli tudi za sprostitev, saj je stresen življenjski slog prav tako dejavnik tveganja za rakava obolenja. Na delavnico Tehnike sproščanja ste vabljeni v četrtek, 26. oktobra 2023 ob 18. uri, v klubsko sobo Medgeneracijskega centra Vezenine Bled. Potrebne so predhodne prijave na spodaj navedena kontakta.

Ponovno vabimo vse bodoče starše, da se udeležijo delavnice Priprave na porod in starševstvo, ki se bo pričela v četrtek, 5. oktobra 2023 ob 18. uri, v klubski sobi Medgeneracijskega centra Vezenine Bled. Predhodne prijave za udeležbo na delavnicah zbiramo na telefon 030 708 565 ali preko e-pošte: zvcbled@zd-bled.si.

Nika Teran, dipl. m.s., mag. zdr. – soc. manag.
Zdravstveni dom Bled, ZVC BledSkrb za zdravje krepi človeka, hkrati pa omogoča, da kvalitetno, brez ali z urejeno kronično nenalezljivo boleznijo, živimo čim dlje. Da pa je motivacija za to še boljša, vas pri tem dodatno podpremo v zdravstvenovzgojnem centru, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Bled. Z vami odkrivamo možnosti za nove, zdravju prijaznejše spremembe, hkrati pa vas spodbujamo pri ohranjanju že vpeljanih dobrih življenjskih navad. Septembra nas lahko srečate v blejskih lokalnih skupnostih, kjer bomo brezplačno izvajali meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter skupaj z vami interpretirali izmerjene vrednosti. Svetujemo vam, da se meritev udeležite tešči.

Razpored meritev krvnega tlaka in krvnega sladkorja po lokalnih skupnostih:

torek, 5. september 2023, med 8. in 10. uro – Gasiski dom Rečica,

četrtek, 7. september 2023, med 9. in 10. uro – Kulturni dom Zasip,

torek, 12. september 2023, med 8.30 in 9.30 uro – Kulturni dom Bohinjska Bela,

sreda, 13. september 2023, med 8. in 10. uro – Društvo upokojencev Bled,

torek, 19. september 2023, med 9. in 10. uro – Zadružni dom Ribno.

Vse bodoče starše vabimo, da se udeležijo delavnice Priprava na porod in starševstvo, ki se bo pričela v četrtek, 7. septembra 2023, ob 18. uri, v klubski sobi Medgeneracijskega centra Vezenine Bled. Teme delavnice so pozna nosečnost in njene tegobe, fit nosečka, vse o porodu, skrivnosti uspešnega dojenja, za zdrave zobe in moj novorojenček.

Vse občanke in občane, ki želijo raziskati, kakšne so njihove prehranske navade pa vabimo na delavnico Zdravo jem, ki se bo pričela v ponedeljek, 18. septembra 2023, ob 16:45 uri v klubski sobi Medgeneracijskega centra Vezenine Bled.

Na delavnici se je potrebno predhodno prijaviti na telefon 030 708 565 ali na zvcbled@zd-bled.si.
Vabljeni!

Nika Teran, dipl. m. s., mag. zdr.- soc. manag.