Dejavnosti

V NOVEMBRU PROTI RAKU PROSTATE

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških in se pojavlja predvsem pri starejših od 50 let. Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo za rakom prostate zbolel vsak 6 moški (Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, 2005). Po podatkih Svetovne fundacije za raziskovanje raka (World cancer reseacrch fund interantional, 2015) je incidenca raka prostate najvišja v Severni Ameriki in Oceaniji. Tudi v Sloveniji je rak prostate najpogostejši rak. Po podatkih NIJZ je v letu 2016 imelo raka prostate 14 800 moških (NIJZ, 2017). Rak prostate na lestvici smrtnosti zavzema tretje mesto.
Če so nastale spremembe na prostati odkrite dovolj zgodaj, je verjetnost preživetja večja, približno 80 %. Kljub temu pa se preživetje od posameznika do posameznika razlikuje.
Natančni vzroki za razvoj raka prostate niso znani, znano pa je, da starost, družinska obremenjenost in visoka raven testosterona pospešijo njegov razvoj. 
Znaki, ki lahko kažejo na rak prostate so:
·         pogosto uriniranje (zlasti ponoči),
·         težave z začetkom uriniranja,
·          šibek ali prekinjen curek,
·         pekoče bolečine pri uriniranju, težave z erekcijo,
·          bolečine pri ejakulaciji,
·         kri v urinu ali spermi (Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, 2005).

Najpogosteje raka prostate lahko zdravimo operativno, z obsevanjem in s hormonskimi zdravili, ki zavirajo delovanje mod.
 
VIRI:
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije (2005). Rak prostate. http://www.onkologija.org/sl/domov/o_raku/rak_prostate

NIJZ (2017). Movember – z brki proti raku prostate. http://www.nijz.si/sl/movember-z-brki-proti-raku-prostate

World cancer research found international (2015). Prostate cancer statistic. http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/prostate-cancer-statistics