OBVESTILA IN NOVICE

NOVO ŠOLSKO LETO: NASVET PEDIATRINJE

5. september 2023

Svetuje Lidija Pretnar Pristov, dr. med. spec. pediatrije, zdravnica v Zdravstvenem domu Bled

Ob začetku novega šolskega leta je pomembno, da so otroci psiho-fizično dobro pripravljeni, to pomeni: zdrava prehrana, dovolj gibanja in spanja. Z otrokom naj se starši pogovarjajo o vstopu v vrtec ali šolo ter jih podpirajo in spodbujajo.

Pred vstopom v vrtec/šolo je pomembno, da je otrok cepljen po nacionalnem programu cepljenja. Otroka lahko še dodatno zaščitimo tudi z dodatnimi cepljenji, ki so na voljo na našem tržišču (npr. cepljenje proti noricam, pnevmokoku, rotavirusu, gripi…).

Za povečanje naravne odpornosti lahko uporabljajo tudi farmacevtske pripravke, ki jih pridobijo po nasvetu pediatra ali farmacevta.

Vstop v vrtec običajno predstavlja stres za celo družino. Pomembno je, da so starši ob uvajanju otroka v vrtec umirjeni, ga razumejo, postopno uvajajo. »Normalno« je, da otrok prve dni joka, da občuti stres, je popoldne bolj utrujen…


Kdaj naj otrok začasno ostane doma, oz. ne gre v vrtec/šolo - to je večna dilema. Zagotovo, kadar ima visoko temperaturo, se slabo počuti, bruha več kot dvakrat na dan. Ob pojavu znakov izpuščajnih nalezljivih bolezni, gnojnih vnetji oči, vnetnih kožnih sprememb (impetigo) - v naštetih primerih otrok mora ostati v domačem varstvu.  Ni pa mu potrebno ostati doma, če ima le blag prehlad s seroznim (prozornim) izcedkom.

Kožni izpuščaji, ki niso vezani na virusno bolezen, in če se otrok ob tem dobro počuti, niso razlog za odsotnost iz šole ali vrtca.

Pri driski se lahko v vrtec/šolo vrne vsaj 48 ur po zadnji driski, pri noricah ali bolezni rok, nog in ust, pa ko se posušijo izpuščaji.

Res je pomembno, da otrok ob prvih znakih bolezni ostane doma. Če starši bolnega otroka ne pripeljejo v vrtec, preprečijo širjenje bolezni. Pomisliti moramo tudi na otroka, ki mu je hudo in je v stresu, če je bolan v vrtcu. Pomembno je tudi, da starši sporočijo v vrtec/šolo, kaj je razlog izostanka, posebno če gre za nalezljive bolezni.


Kdaj k zdravniku?  Starši se za posvet vedno lahko obrnejo na izbranega pediatra. V okviru splošnih priporočil bi lahko rekli, da naj obvezno obiščejo zdravnika, če vročina traja več kot 3 dni, je temperatura zelo visoka ali pa je otrok kljub zbijanju temperature prizadet, ima dihalno stisko, pogosto hudo drisko in ali bruha. Zdravnika naj obiščejo, če otroka več kot dve uri močno boli trebuh ter tudi ob hudem glavobolu, posebej če je povezan z bruhanjem. Takoj naj se obrnejo na zdravstveno pomoč v primeru krčev ali motnje zavesti.

Pogoste težave so tudi gliste – ni potrebno, da otrok ostane doma, je pa potrebna redna  higiena rok. Kaj pa uši? Otrok je doma samo do prve uporabe šampona proti ušem.
 

Pomembno je, da se starši zavedajo in je pričakovano, da bo otrok, ki se je ravno vključil v vrtec, pogosto bolan. Tako da naj starši že prej pomislijo, kako bodo zagotovili varstvo, če/ko bo otrok doma. Za predšolskega otroka je prebolevanje 10 infektov na leto normalno, tega ne moremo preprečiti in moramo to kar sprejeti kot nekaj normalnega v razvoju otroka. Zato: naj se starši ne bojijo, infekti so del otroštva in odraščanja. Otrok s prebolevanjem okužb gradi imunski sistem, s tem se tudi preprečuje razvoj alergijskih obolenj.

Po statistiki je september eden od mesecev z največ okužbami pri otrocih, zato pediatri pričakujemo, da bo tudi letos tako, predvsem pri najmlajših vrtčevskih otrocih.

« nazaj na seznam